Marine Ingkensdatter Freese*
- Født: 1495, Emmelsbüll, , Slesvig-Holsten, Tyskland,
- Ægteskab (1): Carsten Haysen Rickertsen* i 1525
- Død: 15 Sep. 1570, Flensborg, Tyskland i en alder af 75 år
Notater:
Maria Inkensdatter?
Søster av rådmann Claus Frese f.1476, død 1566. En annen bror het Vedder Inggensen Frese, død ca. 1546.(Halling bd.1,s.74) (Kilde: Knud Gether: Middelalderfamilier fra Flensborg, Dansk Historisk Håndbogsforlag, 1986-87) person C.6. Tavle C.
Die Flensburger Familie Rickertsen im 16. Jahrhundert Kgl. Bibl. Peter Tramsen.
Efter Carsten Rickertsens død i 1546 blev hun boende i sin afdøde mands hus, indtil hun i foråret overlod det til sin ældste søn Peter, medens hun selv, af borgeren Hans Goldschmidt i St. Marie sogn købte et hus i hvilket hun straks flyttede ind. Efter at være flyttet ind i sit nye hus opstod der mellem Marine Frese og hendes nabo, Kathrine Fischers, en strid om en kørevej, der lå ved deres huse og som sidstnævnte mente sig berettiget til at benytte. Sagen kom for retten, og 8. maj 1553 forelå fra borgmestre og råd i Flensborg en kendelse, der fastslog Marines eneret til kørevejen ved sit hus:
"I retssagen mellem den dydige Mariene, enke efter salig Karsten Richardsen og vor borgerinde, som mandagen efter Oculi gav møde for vor ret som sagsøgerske, og sagsøgte fru Katrin Fisher. Marine Karstens forklarede, at Hans Goldschmidt i nærværelse af fromme folk uigenkaldeligt og til evig arv og eje havde solgt hende sit hus og sin gård med tilhørende kørselsvej, hvilket alt sammen ligger nord for hendes hus. Dette vil den ærlige fru Katrin Fischers, ligeledes borgerinde i vor by, og som også plejer at benytte kørselsvejen, således som vor bys tingbog udviser, ikke anerkende. Katrin Fischers har bedt os om at afsige dom med hensyn til benyttelsen af kørselsvejen, og hvorvidt Marine Karstens skal komme til at nyde godt af sit køb. Dertil har Hans Goldschmidt svaret, at han har overladt Marine besiddelsen af huset med kørselsvejen, men retten, som Katrin Fischers har til kørselsvejen, kan han ikke lade gå med i salget, skønt hun ikke ville bygge og vedligeholde rendestenene mellem deres huse, således som det fremgår af byens tingbog. Derved forfaldt brandmuren i hans hus, hvilket han ofte har beklaget sig over. Dog var de kommet overens herom, før han solgte sit hus til Marine Karstens. Ligeledes havde vi på begæring af Hans Goldschmidt to gange pålagt Katrin Fischers, at hun indenfor et fjerdingår skulle gøre rendestenen færdig, idet hun ellers ville miste kørselsvejen. Alligevel har hun ikke efterkommet vores påbud, og nævnte Hans Goldschmidt har selv måttet bygge rendestenen. Efter megen tale for og imod kendte vi, borgmestre og rådmænd i byen Flensborg, for ret, at Hans Goldschmidts salg, som indbefatter hans hus og hele kørselsvejen, er retsgyldigt. Hans Goldschmidt skal kalde seks indfødte borgere til sig og mellem dags dato og St. Philippi og St. Jacobi dage sværge, at han ikke har ladet den benyttelsesret, som Katrin Fischers havde til kørselsvejen, gå med i salget til Marine Karstens, og at Kathrin Fischers havde betalt ham omkostningerne ved rendestenen, før han solgte huset til Marine Karstens. Herefter skal Katrin Fischers sammen med Marine Karstens kunne benytte kørselsvejen som tilforn. Ligeledes har benævnte Marine Karstens ydermere flere gange henstillet til Katrin at komme overens med sin samvittighed og betale for rendestenen til Hans Goldschmidt og dermed få retten til at benytte kørselsvejen tilbage, før Marine købte huset. Hvis hun gjorde dette, skulle hun kunne benytte den som hidtil sammen med hende. Dette har meget omtalte Katrine ingenlunde villet gøre. Da nu Hans Goldschmidt heller ikke før Phillippi og Jacobi har svoret sålunde, hvilket Marine Karstens i dag beretter for os, skal Marine Karstens behold og benytte samme hus og gård med den hele kørselsvej, indtil Katrin Fischers kan modbevise dette med bedre belæg. Alt som det er ret. Til bevidnelse af rigtigheden har vi beseglet dette med vor bys segl. Givet mandagen efter Vocem jocunditatis, anno 1553."
Efter ovennævnte dom, der som det fremgår gik Katrine Fischers imod, klagede denne til Christian III, der imidlertid i en lang skrivelse dateret København den 11 september 1555 stadfæstede den af borgmestre og råd i Flensborg afsagte kendelse, men tillod dog Katrine Fischers på ny at forebringe sagen, når kongen kom til Flensborg, hvis hun kunne skaffe bedre bevis.
Sagen omtales tilsyneladende ikke senere, hvorfor det må antages, at Kathrine Fischers ikke har været i stand til at skaffe det, at kongen forlangte, bevis på hendes ret til at benytte omhandlede kørevej, der således var årsag til fire års strid mellem to naboer.
Den 12. september 1563 var Marine Frese til bryllup hos Johannes Oldendorff, søn af Jacob Petersen Oldendorff, der er med blandt forfædrene til Peder Nordentoft Thomsen og Vincentia Michelsen med Johannes Oldendorff skriver om brylluppet:
"Denne dag tilbragte vi i ærbar munterhed og bryllupslystighed. Om natten, da vi sov, siges Djævelen at have sønderbrudt byens sønderport og med største voldsomhed at være trængt ind i byen og dens gader, så mange mennesker fik en forskrækkelse. Om morgenen så jeg vel porten med jernbeslag sønderbrudt, men ved hvilke kræfter dette store hærværk er udøvet, ved jeg ikke noget sikkert om. Marin Carstens talte derpå tredje bryllupsdag til mig om det og sagde: "Hr Johan, hvad mener I om, at porten er slaaet itu i Eders bilagers første nat? Pas på, det betyder noget!" Jeg svarede hende: "Kære Marin, jeg mener at Gud har jaget Djævelen herind for at hente nogle troldkvinder ud". Det skete også derefter, at Karen Rebslagers med andre troldkvinder blev brændt; nogle rige med ild i halen blev frikendt. Gud straffe sådant! Amen."
M.h.t. ordet bilager kan fra et leksikon oplyses følgende: "Bilager (ty. Beilager), gl. middelalderlig bryllupsceremoni, som, selv efter at den kirkelige vielse kom i brug, regnedes for det egentlige retslige ægteskab. Bilager gik ud på, at brud og brudgom i gæsternes påsyn besteg brudesengen. Da det i øvrigt ofte skete, at fyrster lod sig vie ved en stedfortræder, var det nødvendigt, at ceremonien overholdtes, idet stedfortræderen i vidners nærværelse måtte ligge hos bruden et øjeblik."
Begivenheder i hendes liv:
1. Bopæl, 1495, Emmelsbüll, , Slesvig-Holsten, Tyskland.
2. Bopæl, 1570, Flensborg, Tyskland.
Marine blev gift med Carsten Haysen Rickertsen*, søn af Rickert Haysen* og Inge Rickertsen*, i 1525. (Carsten Haysen Rickertsen* blev født i 1470-1476 i Flensborg, Tyskland og døde i 1546 i Flensborg, Tyskland.)
|