Jens Lauridsen Løvenballe*
(1460-1538)
Helene Pedersdatter Munk*
(1475-)
Thøger Jensen Løvenballe*
(1490-1538)
Anna Pedersdatter*
(1510-1579)

Peder Thøgersen Løvenballe*
(1532-1595)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Margrethe Jensdatter*

Peder Thøgersen Løvenballe*

  • Født: 1532, Viborg
  • Ægteskab (1): Margrethe Jensdatter* i 1558 i Viborg Domkirke Viborg
  • Død: 3 Jan. 1595, Viborg Domkirke Viborg i en alder af 63 år

   Et andet navn for Peder var Løvenbalk.

  Notater:

https://www.geni.com/people/Peder-Thøgersen-Biskop-over-Viborg-Stift/6000000002675960817

Peder Thøgersen (1532 '96 3. januar 1595) var en dansk biskop, søn af den fra reformationens tid bekendte præst og læsemester i Viborg Thøger Jensen.

Man har jævnlig tillagt P. T. Slægtnavnet Løvenbalk, men næppe med Føje. Selv brugte han ikke dette Navn. Efter Faderens tidlige Død (1538) ægtede Moderen Eftermanden i Præsteembedet, M. Morten Hvas, der tog sig af Stifsønnen og holdt ham til Studeringerne. Ved Kjøbenhavns Universitet og ved udenlandske Højskoler fuldendte han sin Uddannelse, hvorpaa han først blev Kapellan og siden (1558) Sognepræst ved Viborg Domkirke. Det Kanonikat, hans Formand, M. Jens Hansen, en af Reformationens Fædre i Viborg, havde besiddet, blev omtrent samtidig tillagt P. T., der tillige ægtede Formandens Datter Margrethe, hvorved han blev Svoger til Stiftets Biskop, M. Kjeld Juel. 1565 tog han Magistergraden i Kjøbenhavn, og 1571 valgtes han efter nævnte K. Juels Død til Biskop i Viborg af Stiftets Kapitel og Provster. Da han efter Valget indfandt sig hos Kongen for at aflægge Superintendenteden, fik han Befaling om først at lade sig overhøre af Professorerne ved Universitetet. Efter at have bestaaet Prøven indviedes han s. A. i Viborg Domkirke af Biskop Laurids Bertelsen fra Aarhus. I en samtidig Beretning fremhæves stærkt, at denne Handling foregik med almindelig Samstemning af alle, saa vel gejstlige som verdslige, baade i Staden og i hele Stiftet. Der er da heller ingen Tvivl om, at P. T. med Dygtighed har gjort Fyldest som Biskop. Det venlige Forhold, hvori han stod til Kansler Niels Kaas, satte ham i Stand til at udvirke, at Viborg Skole 1574 modtog et betydeligt Tillæg af 38 Sognes Kongetiender til 30 Underhold ved Skolen, noget, der strax bevirkede en stærk Forøgelse af Discipeltallet. 1577 havde han den Glæde i Budolphi Kirke i Aalborg at indvie sin Svigersøn magister Jacob Jensen Holm til Biskop for dette Stift.

P. T. har ikke efterladt sig Skrifter, men en talrig og meget anset Efterslægt. Han døde 3. Jan. 1595. Hans ovennævnte Hustru, der er nævnt som Kilden til den længe i Viborg levende Tradition fra Reformationens Dage, ægtede 1598 den bekjendte Landstingshører Gunde Christensen (Grøn), almindelig kaldet Skriver, Borgmester i Viborg. Hun døde 1603 i .

Peder Thøgersen (Løvenbalk) er født ca. 1532 i Viborg døde 3. Januar 1595 og blev begravet i Viborg Domkirke. P.T. studerede efter sin skolegang i Viborg i København og i udlandet. Han blev kapellan i Viborg og derpå 1558 sognepræst ved Domkirken. Samtidig fik han et Kanonikat ssts. 1565 blev han magister i København og valgtes 1571 med stor tilslutning til biskop i Viborg. Førend han blev bispeviet, blev han efter kgl. befaling underkastet en prøve af Universitetets professorer, som biskop synes P.T. at have virket med dygtighed og nidkærhed. Af betydning for hans styre var det, at han stod vel anskrevet ved "Hove" og særlig havde en god støtte i sin gamle skolekammerat, Kansler Niels Kaas. Vistnok ad denne vej lykkedes det ham således 1574 at udvirke, at der blev henlagt ikke mindre end 38 sognes kongetiende til Viborg Katedralskole til underhold for 30 disciple. Hermed stiftedes der i Viborg en institution, der i lighed med kommunitetet i København ikke blot gav sig udtryk i et dagligt bordfællesskab mellem disciple og lærere, men som også var af stor betydning for disciplenes uddannelse og hele åndelige udvikling. Viborg skole oplevede da også i de følgende år en blomstringsperiode, hvortil bl.a. bidrog, at P.T. stod i nært samarbejde med den dygtige rektor Jacob Holm, hans svigersøn. P.T. vides ikke at være optrådt som forfatter. Han efterlod sig en talrig og vidtforgrenet efterslægt. Hans hustru Margrethe Jensdatter, (døde 23. december 1603), var samlingspunktet for den tradition, der i Viborg nedfældede sig om reformationstidens tildragelser. P.T.'s hustru giftede sig anden gang efter hans død med (1598) Landstingsherrer, Borgmester i Viborg Gunde Christensen Grøn (ca.1537 1617). Han havde været gift en gang med Mette Nielsdatter, datter af Kannik i Viborg Mag. Jens Hansen (død ca. 1558).
yderligere gift

Fra Paul Nedergaard:
Peder Thøgersen (Løven-balch), var svoger til Kjeld Juel, sp Viborg dk 1558. Ved sit gode forhold til kansleren Niels Kaas skaffede han skolen øgede indtægter og fremgang. I disse aar reguleredes kirkesan-gen, og manden, der stod for dette var fra Vi-borg: Niels Jespersøn, som udarbejdede kir-kens graduale. Teologien havde et calvinsk præg i Viborg præsteskab, og biskoppen kæm-pede for den rene lutherske lære. I Viborg le-vede præsten og skolemanden, Hieronymus Ranch, som skrev sine berømte skolekomedier (Karrig nidding). Biskop Thøgersens store efterslægt betød meget i Viborg og omegn, en søn blev stiftsprovst her, en anden søn blev stiftsprovst i Aalborg, en tredie blev sp Sorte-brødre k, her.

  Begivenheder i hans liv:



1. Beskæftigelse: Præst Viborg Domkirke, 1558.



2. Beskæftigelse: Biskop i Viborg, 1571-1595.


Peder blev gift med Margrethe Jensdatter*, datter af Jens Hansen* og Maren Knudsdatter Brynild*, i 1558 i Viborg Domkirke Viborg. (Margrethe Jensdatter* blev født i 1537 i Viborg og døde den 23 Dec. 1603 i Viborg.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 20 Okt. 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk