Jeg arbejder med 2 stamtræer: Mit eget (Neven) og min hustrus (Buhl). Jeg benytter Legacy og kopierer til MyHeritage.
-
-
Kilder
For Neven-stamtræets vedkommende har jeg først og fremmest bygget på det store arbejde, som to af mine nu afdøde onkler har udført. Møjsommeligt har de travet land og rige rundt og samlet en imponerende mængde informationer. Dem har jeg først tastet direkte ind i mit system.
Herefter har jeg som alle andre arbejdet med AO Statens Arkivalier, DDD Dansk Demografisk Database, FamilySearch, MyHeritage og Google. Jeg har gjort meget ud af at registrere AO som kilde. I Legacy er alle AO-registreringer gemt som billeder, men altså kun gemt i Legacy. Via GedCom får man desværre ingen billeder med over. I mangel af bedre har jeg angivet opslagsnumrene. Jeg benytter altid den nye udgave af Sall-Data og er begyndt at angive hele stien i AO
.
Desuden har jeg trukket meget på de stamtræer på nettet, der er ”gået ind over” min slægt. Især geni.com, rau-tonnesen, Brigsted, Agerbeck, familie-larsen og fk-stokholm er jeg tak skyldige.
-
Standarder
Jeg har forsøgt at opretholde nogenlunde ens navne-standarder, der er som følger:
- Kvinder er altid angivet med pigenavn. Meningen er efterhånden at angive gifte-navnet som alternativ
- Personer af interesse: Legacy Anetavle giver ikke rigtigt muligheden, så jeg har selv påsat en asterisk (*) på efternavnet
- Fødsel og død. Her angiver jeg kirken – ikke det ”fysiske” sted, som jeg kun sjældent kender
- Dåb og begravelse. Hvis FamilySearch kun angiver dette, sætter jeg fødsel og død til dagene før/efter.
- Kilder. Jeg angiver altid amtet til sidst overalt. Ellers angiver jeg tilstrækkeligt til at kunne finde filen i AO. Hvis der er ”dubletter”, tilføjer jeg suffix: fød/død/gift eller fornavn på en person
- Opslag. Som sagt angiver jeg opslagsnummer i de NYE udgaver. Den fulde sti er jeg også begyndt at udfylde
- Steder angiver jeg fortrinsvis som vejnavn, sogn og amt. For sjovs skyld finder jeg et billede fra Google map (evt Earth), især kirker
- Herred: Angiver jeg stort set aldrig. De er ikke nødvendige for at søge i AO. Dog: I de få tilfælde, hvor der er to enslydende sogne i et amt, bliver jeg nødt til at angive herredet.
-
Begrænsninger
Endnu er jeg kun i den indledende data-indsamling. Jeg indså på et tidspunkt, at jeg måtte stoppe et sted.
Som hovedregel arbejder jeg med aner, ikke efterkommere (Se dog undtagelserne nedenfor). Her angiver jeg altid en forfaders søskende med de oplysninger, jeg har direkte til rådighed fra kilderne (andre slægtstræer, folketællinger mm). Men jeg stopper her. Hvis en søskende har egen familie, angiver jeg det blot lige med antal børn og hustruer.
I enkelte tilfælde stopper jeg også ane-rækken opadtil indtil videre. Jeg skal nu nok vende tilbage til dem.
To steder arbejder jeg dog med efterkommere: Dels Mørch-slægten i Slangerup. Dem startede jeg med og gik lidt amok, før jeg indså, at der måtte være en grænse. Men her er altså en hel del efterkommere.
Den største undtagelse er Stochholm-slægten, som jeg fik fra min onkel. Her forsøger jeg at registrere alle efterkommere så langt frem og tilbage, jeg nu kan komme. Der er typisk mange, mange spændende stavemåder, men jeg holder mig til STOCHHOLM og STOKHOLM. De anden undtagelse er Buhl-slægten. Her har dygtige forskere udgivet tre tykke bind, som jeg har kopieret og arbejder videre på.
-
Til slut
Jeg håber denne lille ”disclaimer” har været nyttig læsning. I er velkomne til at kontakte mig på christian@neven.dk